Espanya blinda la frontera Catalunya-França per evitar l'entrada d'antisistemes

Espanya blinda la frontera Catalunya-França per evitar l'entrada d'antisistemes

NAC83, LA JONQUERA (GIRONA) 28/04/2012.- La Policía ha restablecido los controles en la frontera entre España y Francia por Cataluña, como en el puesto gerundense de La Jonquera (en la imagen) para evitar la entrada de antisistemas que puedan provocar altercados durante la cumbre del 3 de mayo del Banco Central Europeo (BCE) en Barcelona. La suspensión del Tratado de Schengen, que es una medida temporal y excepcional, ha arrancado esta pasada medianoche y ha originado durante esta mañana algunas colas en pasos fronterizos por carretera en los que los agentes de seguridad paraban al azar algunos vehículos y los registraban si levantaban sospechas. EFE/Robin Townsend
 



Girona, 28 abr. (EFE).- El tractat de Schengen, que garanteix la lliure circulació dels ciutadans de la UE, ha quedat suspès a la frontera entre Catalunya i França per evitar l'entrada d'antisistemes que puguin provocar altercats durant la cimera del 3 de maig del Banc Central Europeu (BCE) a Barcelona.
La suspensió, que és una mesura temporal i excepcional, va arrencar divendres a la mitjanit i ha provocat algunes cues en passos fronterers per carretera com el de la Jonquera (Alt Empordà), on els agents de seguretat paraven a l'atzar alguns vehicles i els registraven si aixecaven sospites.
El subdelegat de l'Estat a Girona, Carles Jaume Fernández, ha justificat el tancament de l'espai Schengen, que es mantindrà fins a les 24 hores del 4 de maig, assegurant que cal preservar la seguretat de la cimera del BCE i garantir la bona imatge que "Barcelona, Catalunya i Espanya, ha de projectar a tot Europa".
"Considero que la decisió és totalment positiva i necessària perquè la cimera de BCE és capital. No només perquè és la institució financera de tot Europa sinó perquè la cita ha de ser un èxit de cara Europa", ha dit el subdelegat de l'Estat a Girona en declaracions a EFE.
El comissari del Cos Nacional de Policia (CNP) i coordinador de Fronteres terrestres de Girona, Jesús María Gómez, ha assenyalat que "l'objectiu és poder detectar aquells elements susceptibles de pertànyer a moviments antisistema o gent que pugui promoure disturbis o actuar contra la seguretat".
Gómez ha explicat que les inspeccions es realitzen per "veure quin tipus d'objectes porten" i en el cas de detectar algun element perillós "s'aixequen actes de confiscació dels objectes perillosos".
El Cos de la Policia Nacional disposa a la frontera de La Jonquera (Alt Empordà) d'ordinadors amb bases de dades per també poder detectar les persones amb antecedents. "O que es mouen en el món de la incursió o antisistema", ha afegit el comissari.
La valoració dels cotxes que es decideixen parar per realitzar un control el realitzen els mateixos funcionaris de l'Estat i especialistes en aquest tipus de controls.
El CNP, que assegura que els controls són "dissuasoris", també ha informat que durant aquests dies s'han multiplicat per 4 els agents a la frontera i que disposen de més de 300 funcionaris.
El comissari ha informat que, fins a aquest migdia, les "previsions s'estan complint" i que el trànsit és "fluid".
El Ministeri d'Interior reforça les fronteres terrestres amb França en els passos de La Jonquera, Portbou (Alt Empordà), Puigcerdà (Cerdanya), Camprodon (Ripollès), Les i Canfranc.
Per evitar al màxim l'entrada a Espanya d'activistes antisistemes d'altres països, efectius dels cossos de seguretat també s'han desplegat en algunes estacions de tren a Barcelona com en l'Estació de França, on s'està controlant en especial l'arribada de trens procedents de Milà, Zuric i París.
A l'aeroport del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), també s'han restablert des de la passada mitjanit els controls de seguretat, on els viatgers han d'ensenyar la seva documentació, el que també s'ha fet a l'aeroport de Vilobí d'Onyar (Selva).
El text de l'acord de Schengen estableix que la lliure circulació de persones per l'Europa sense fronteres pot interrompre's temporalment en cas que es doni "una seriosa amenaça a l'ordre públic o a la seguretat interior".
Des que va entrar en vigor el 1985, i a petició unilateral d'algun dels seus membres, l'acord s'ha interromput momentàniament per motiu de la celebració de grans esdeveniments, des de casaments reals fins a importants esdeveniments esportius, passant per cimeres internacionals.

Nenhum comentário:

Postar um comentário

Postagem em destaque

Ao Planalto, deputados criticam proposta de Guedes e veem drible no teto com mudança no Fundeb Governo quer que parte do aumento na participação da União no Fundeb seja destinada à transferência direta de renda para famílias pobres

Para ajudar a educação, Políticos e quem recebe salários altos irão doar 30% do soldo que recebem mensalmente, até o Governo Federal ter f...